Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Beslutet om lunch till gymnasieelever blev en succé

Beslutet att låta gymnasieelever hämta mat på lokala restauranger blev en succé.

Beslutet om lunch till gymnasieelever blev en succé

Både gymnasieelever och restaurangnäringen har varit positiva till beslutet om att eleverna får hämta mat för att äta från lokala restauranger i Västerviks kommun.

 På torsdagen var det 619 elever som hämtat mat på de restauranger som har avtal med kommunen.

  

Annons:

Beslutet fattades snabbt och genomförandet av beslutet gick också fort. Beslutet togs i måndags och i onsdags hämtades de första luncherna ut av gymnasieelever.

Varje gymnasieelev får ett sms från sin skola som de visar upp i restaurangen när de hämtar ut sin mat. Samtidigt avaktiveras deras rätt att hämta ut mat den dagen och ett elektroniskt meddelande går till kommunen om var, vem och när lunchen hämtats ut.

- Det går att se med en gång hur många det är som hämtat ut mat, säger Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Beslutet har fått många positiva reaktioner.

- Jag har fått flera glada kommentarer från elever och inte mist från restaurangerna som redan ser att de får stöd av kommunen, säger han.

Även Jon Sjölander (M) ser positivt på beslutet.

- Det är skönt att vi är igång och att det syns ett resultat så snabbt.

Conny Tyrberg (C) säger att det finns två anledningar till att kommunens krisledningsnämnd fattade det här beslutet.

- Dels för att stå bakom en bransch som har det tufft, samtidigt som det finns elever som går på Västerviks gymnasium i hela Västerviks kommun.

Beslutet fick finslipas

Beslutet om att gymnasieelever får hämta mat i restauranger gäller också elever som studerar på Gamlebygymnasiet och som bor i Västerviks kommun samt ungdomar som studerar på annan ort men har hemadress i Västervik.

- Beslutet gick snabbt. Men andemeningen var god och nu har det rättats till. Jag anser att det var rätt att ta så snabba beslut då det hjälpte näringen och eleverna. Nu har det rättats till. Vi får leva med att det blir lite fel när snabba beslut ska fattas, säger Jon Sjölander.

Kostar en miljon i månaden

Kostnaden för att låta eleverna hämta mat i lokala restauranger kostar kommunen cirka en miljon kronor i månaden. Eleverna kan hämta mat i restaurangerna mellan den 24 mars och 15 maj.

- Det är pengar som vi räknar med att få tillbaka av regeringen. Vi bokför det på ett sådant konto som vi anser att staten ska stå för, säger Anders Björlin, kommundirektör.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: