Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
KF beslutade att ny förskola ska byggas på Homman

Marcus Fridlund (S) ordförande i Barn-och utbildningsnämnden fick se att förslaget om att bygga förskolan Homman röstades igenom av kommunfullmäktige.

KF beslutade att ny förskola ska byggas på Homman

Jon Sjölander (M) ansåg att det näst in till var planekonomi att låta TjustFastigheter att vara byggledare för den nya Förskolan Homman i norra Västervik. Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande menade att det är viktigt att 185 platser för barn kommer till så att omsorgen av barn inte blir mer försenad. Beslutet blev efter en lång debatt att Homman ska byggas på tomten Laxen.

Annons:

Ärendet om att bygga förskolan Homman blev förpassat till kommunstyrelsen igen, vid förra kommunfullmäktige, då M, SD och KD, då man valde att begära återremiss av frågan. Anledningen var då att utreda om det fanns privata alternativ som skulle kunna bygga förskolan Homman på den plats är förskolan ska stå idag eller att bygga den på en annan plats. Kommunstyrelsen har berett ärendet en gång till och föreslagit att Tjustfastigheter ska bygga förskolan Homman på tomten Laxen, det ursprungliga förslaget.

Jon Sjölander (M) är missnöjd med att kommunstyrelsen inte kommit fram till någon annan lösning.

- Det liknar planekonomi och monopolstyrning, säger han.

Han förstår att socialdemokraterna har en sådan inställning men har svårt att förstå att Centerpartiet kan hålla med (S) i den frågan.

- Nu får vi inte veta om förskolan kommer att byggas till bästa pris, säger Jon.

Conny Tyrberg (C) menar att det är det enda rätta beslut i den här frågan.

- Att det skulle vara planekonomi är väl stora ord att ta i din mun Jon, säger Conny.

Han säger att Centerpartiet ser olika sätt från gång till gång för att få bästa ekonomi och kvalitet för skattebetalarnas pengar.

- Varje fråga är unik.

Delad opposition

Maud Ärelbrant (KD) höll med Jon Sjölander och ställde sig bakom hans förslag om att privata alternativ skulle få äga, driva och förvalta förskolan.

Dan Larsen (SD) menade att förskolan ska byggas på den plats som är planerad men genom att konkurrensutsättas.

Marcus Fridlund (S) ordförande i Barn-och utbildningsnämnden anser att det inte finns tid att låta frågan ta ytterligare en vändning.

- Det är nu som vi behöver platserna för barnen, säger han.

Akko Karlsson (MP) menar att Jon Sjölander (M) inte talar ärligt och öppet om sina avsikter.

- Var seriös Jon. Ni vet att 96 procent av alla byggnationer som görs av TjustFastigheter handlas upp och ges till lokala entreprenörer. Det är en miljard om året. Samtidigt är byggnader i kommunal ägo en soliditet för kommunen.

Jon Sjölander anser inte att det skulle bli någon skillnad om kommunen eller en privat aktör skulle handla upp byggnationen av en förskola.

- Det handlar om vem som senare driver och förvaltar förskolan.

Dan Nilsson (S) anser att frågan har hamnat på fel spår och vill att den ska föras tillbaka till sitt ursprung.

- Det verkar som vi glömt bort att det handlar om att bygga 185 förskoleplatser. Jag säger det igen, vi upphandlar byggandet i konkurrens. Kommunen äger sedan fastigheten och driver den. Det finns anledning till att man vill äga sin fastighet. Kommunen gynnas inte av att moderaterna, på ett oseriöst sätt hela tiden vill dra ut på besluten, säger Dan Nilsson.

Kommunfullmäktiges ordförande för dagen Peter Johansson (M), fick först ställa de båda oppositions förslagen mot varandra, vilket blev moderaternas förslag, då det vann över SD:s förslag.

Därefter ställdes kommunstyrelsens förslag mot Moderaternas förslag och där vann kommunstyrelsens förslag med 29 mot 17. Elva ledamöter var frånvarande.

 

 

 

 

  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: