Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Smittskyddsläkaren:

Smittskyddsläkaren säger att det är en tidsfråga innan vi har större samhällsspridning i länet. Foto: MostPhotos

Smittskyddsläkaren: "En tidsfråga innan vi har större samhällsspridning i länet"

Det är bara en tidsfråga innan det sker en större samhällsspridning av covid-19 i Kalmar län. Det säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
– Hur det ser ut i dag kan vi se om tio dagar, säger hon.

Annons:

Vid 11-tiden hade Region Kalmar län en pressträff med tidningarna runt om i länet. Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin gav en lägesbild för coronasituationen i Kalmar län. 

– Lägesbilden just nu regionalt är att vi har nio bekräftade fall. Det är samma siffra som i går. De sju första är smittade på grund av att de har varit utomlands och rest. När det gäller fall åtta och nio håller vi på med kontaktspårning. Det är flera pusselbitar vi lägger och det är inte säkert att vi kan säga hur vederbörande har smittats, säger Labbé Sandelin.

Det man kan se kring fall åtta och nio är att de har spårats till Stockholm och eventuellt finns det en gemensam nämnare till en resa i Alperna också. 

– Vi kan i vår spårning härleda att det kan komma från riskområden. Har vi samhällsspridning i länet? Det är jättesvårt att svara på. Det kan man svara på först efteråt. Inkubationstiden är mellan två och 14 dagar och i snitt fem dagar. Tio dagar tillbaka hade vi ingen samhällsspridning, i sådana fall hade vi sett fler sjuka fall nu. Vi har ändrat vår provtagningsstrategi för att främst skydda sjukvården. Vi provtar framför allt de som behöver bli inlagda på sjukhus. I viss mån provtas personal som har nyckelfunktioner och det är ett nationellt ställningstagande. Tillgången till provtagningsmaterial är en bristvara både internationellt och nationellt. Det jobbas febrilt för att kunna provta fler. Vi ser exempel som Sydkorea som har gjort det, men det är ingen möjlighet i dagsläget.

"Där är flest fall i länet"

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin säger att frågan om samhällsspridning i regionen är svår att svara på. 

– Enstaka fall i vårt län tror jag är smittade i samhället, men det är bara en tidsfråga innan vi får en större samhällsspridning i länet. 

När beräknar ni att det kan ske?

– Det vågar jag mig inte på att gissa.

Ser ni någon särskild smittorisk i någon del av länet?

– Vi har varit försiktiga med att säga var man befinner sig med hänsyn till patientsäkerheten och hur det ser ut på sociala medier, där människor hängs ut. Nu, med lite fler fall, kan vi säga att de flesta är i södra länsdelen.

Uppmaning till äldre

Smittskyddsläkaren berättar också hur man jobbar med kontaktspårning. 

– Det handlar om att hitta smittkällan, vem kan vara exponerad för smittkällan. Den som bekräftas med covid-19 – vad har man gjort de 14 dagar innan första symtomet kom. Har man varit i Alperna på After Ski och blåst i visselpipor eller i Stockholm, aha, där kommer smittan från. Det handlar om att kartlägga en bild av hur den tiden ser ut. Coronaviruset smittar framför allt vid väldigt nära kontakt.

Hon har också en uppmaning till äldre personer i Kalmar län. 

– Det är viktigt att tänka att alla inte blir sjuka i samhället, de allra flesta blir heller inte så sjuka. För många handlar det om hosta, nästäppa, feber, värk i kroppen och influensaliknande symtom som håller dig borta från jobbet i en till två veckor. Det viktigaste när det gäller den som kommer bli svårt sjuk är ålder. Det är ålder som påverkar när det handlar om ett svårt förlopp: sjukhus, intensiven eller respiratorbehandling, säger hon och fortsätter:

– Det gör vi att starkt rekommenderar 70-plussare att vara starkt begränsade i sina sociala kontakter. Man ska vara försiktig med vem man träffar. För att dämpa smittspridningen i de här grupperna är det viktigt att tänka sig för. Det är också av de här skälen det är rimligt med besöksförbud på sjukhus och äldreboenden.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: