Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Vem ska riva det fallfärdiga huset i Edsbruk?

Ulf Jonsson (S) ordförande i miljö-och byggnadsnämnden

Vem ska riva det fallfärdiga huset i Edsbruk?

Mark-och miljödomstolen ska fatta beslut om det är Västerviks kommun eller företaget Eds Bruk Egendomar AB som ska riva ett fallfärdigt hus som använts som arbetarbostad vid Edsbruk. Varken Västerviks kommun eller Eds Bruk Egendomar AB anser att de äger fastigheten.



 


  

Annons:

Miljö-och byggnadskontoret uppmärksammades av en barnfamilj i Edsbruk år 2017, om att fanns ett gammalt förfallet hus i Edsbruk. Intill huset finns ett hoprasat uthus. Familjen ansåg att huset ligger öppet utan inhägnad och bedöms utgöra en fara för omgivningen.

Miljö-och byggnadskontoret kontaktade Eds Bruks Egendomar AB och uppmanade dem att hålla sina byggnader i vårdat skick. Senare uppmanades fastighetsägaren av miljö-och byggnadsnämnden att riva huset annars skulle vite utkrävas. Företaget överklagade beslutet till länsstyrelsen som avslog ansökan om överklagan.

Eds Bruks Egendomar AB anser att de aldrig varit ägare till den aktuella byggnaden. De anser att det är Västerviks kommun som är ägare till tomten och huset. De anför att det finns ett gammalt tomträttsavtal upprättat mellan Eds Bruk AB och det tidigare kommunala Fastighetsbolaget Garpedans.

-  Samhällsbyggnadsenheten i Västerviks kommun har gjort en gedigen utredning om vem som äger huset och det är inte Västerviks kommun. Man är jättesäker på att kommunen aldrig varit ägare till det huset, säger Ulf Jonsson (S) ordförande i miljö-och byggnadsnämnden.

Nu yttrar sig nämnden i ärendet till Mark-och miljödomstolen där de skriver att det är dåvarande fastighetsägare Eds Cellulosafabriks Aktiebolag som uppfört byggnaden mellan 1912 och 1945. Samhällsbyggnadsnämnden anser att fastigheten aldrig tillhört Västerviks kommun.

Mark-och miljödomstolen får avgöra vem som har ansvaret för det fannfärdiga huset. 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: