Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Folkhälsochefen om nya rekommendationerna – ”Något att luta oss emot”

Malin Beddesand, folkhälsochef på Region Kalmar län. Foto: Region Kalmar län

Folkhälsochefen om nya rekommendationerna – ”Något att luta oss emot”

I veckan presenterade Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer gällande skärmtid för både barn och vuxna. Rekommendationerna bygger på den rapport som släpptes tidigare i år, och som visar att barn och ungas skärmvanor riskerar att ha en negativ påverkan på såväl sömn som relationer och fysisk aktivitet.

Annons:

Region Kalmar läns folkhälsochef Malin Beddesand välkomnar de nya rekommendationerna.

– Det är bra att man har tänkt till kring det här och forskat på vad som är hjälpsamt för människor. Forskningen och rekommendationerna bygger på att man kikat på olika delar av livet, och vad man missar om man ägnar sig för mycket åt skärmtid.Barn och unga missar bland annat sömn, fysisk aktivitet och sociala relationer i det praktiska livet. Det finns så klart också positiva delar med skärmanvändandet, men det är inte de bitarna man har fokuserat på här.

Regionen har en viktig roll i att ge stöd åt både privatpersoner och olika verksamheter som möter barn och unga, menar Beddesand.

– Jag tycker det är jättebra och hjälpsamt med rekommendationerna, och nu behöver vi jobba mer med stöd och strukturer, både i skolor men också för föräldrar. Vi är mitt i en digital utveckling som vi måste förhålla oss till hela tiden och fundera på hur vi parerar. Har föräldrarna svårt att begränsa sin egen skärmtid så kan jag tänka mig att det är svårare att få till regler för barnen. 

Hur arbetar regionen med de här frågorna?

– Nu kom ju de här rekommendationerna precis, men det är ett ämne som vi har pratat om väldig länge, både på kommunal nivå och inom regionen, och funderat över vad man skulle kunna göra som är rimligt och hjälpsamt.  Ämnet har fått mycket uppmärksamhet i de verksamheter vi har som jobbar med barn och unga och det har varit ett problem länge. Vi har inte jobbat in rekommendationerna i några dokument eller riktlinjer än, men vi ser över vad vi ska göra. Nu har vi något att förhålla oss till och luta oss emot.

Tror du att rekommendationerna får folk i länet att ändra sina vanor?

– Det brukar ju finnas ett visst motstånd. Skärmar och alla digitala medier är uppbyggda för att stimulera hjärnorna, det ser jag inte minst på ungdomarna där hemma. Man fastnar i Tik tok och liknande där man hela tiden blir belönad med nya filmer. Att göra förändringar kräver ett aktivt val, och jag tror att vår roll är att hjälpa andra att ta till sig riktlinjerna och förstå vad man faktiskt vinner av att minska skärmtiden – man sover bättre, blir mer fokuserad och klarar skolan bättre. Det finns vinster, och vi behöver hjälpa till med att få folk att förstå vad de faktiskt är. Det behöver vi hjälpas åt med, inte bara regionen utan hela vuxenvärlden – både för oss själva och för våra unga!

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: