Återigen är Västerviks sjukhus den allra bästa AT-orten i landet. Dessutom rankas medicin- och psykiatridelarna i Västervik också som bäst i landet.
Varje år skickar Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) ut en enkät till samtliga AT-läkare. Dessa får sätta betyg på sin utbildningsort. I år handlade det om 68 orter.
Förutom att Västervik återigen hamnar på topplats så noteras också absoluta toppresultat när det gäller enskilda block. Totalt bedöms fyra block och när det gäller medicin- och psykiatriblocken placeras Västervik som utbildningsort högst. När det gäller kirurgi hamnar man näst högst.
– Vi har jobbat långsiktigt med kvaliteten på utbildningen för våra AT-läkare, Resultatet visar på en jämn och hög kvalitet och det är extra roligt att alla blocken har fått så höga poäng. Våra AT-läkare får god handledning och stöttning av kollegorna från allra första dagen. Vi är lyhörda och har en bra kommunikation med varandra, säger AT-studierektor Johan Liliequist, i ett pressmeddelande.
"Gott stöd"
I Västervik ger AT-läkarna det allra högsta sammanvägda betyget på 5,75 av möjliga 6,0. Inom de olika blocken får studieorten Västervik 5,9 i medicinblocket, 5,8 i psykiatriblocket, 5,3 i kirurgi och 4,3 i allmänmedicin. Det kollegiala stödet sticker ut.
Återkommande under årens lopp har Västervik fått höga betyg i AT-rankingen.
"Mycket gott stöd, väsentligen välstrukturerat, lagom jourbörda och mycket eget ansvar med gott stöd gör AT här till en mycket lärorik och roligt tid i livet", motiverar en av AT-läkarna varför hen värderar Västervik så högt.
Lägre för Kalmar
Länssjukhuset i Kalmar får 4,21 och Oskarshamns sjukhus 4,0 i poäng av de AT-läkare som deltagit i enkäten.
Tomas Lavergren, övergripande studierektor för AT-läkarna inom landstinget, är imponerad över Västervik.
– Ett stort grattis till Västervik som åter igen ligger i topp av SYLF:s AT-rankning. Detta bevisar att AT-läkarna kontinuerligt verkar trivas i Västervik. Alla orter i landstinget har stort söktryck och antalet AT-läkare som stannar kvar i landstinget efter AT, ligger på över 50 procent, vilket också är en måttstock på kvaliteten på AT-tjänstgöringen, säger Thomas Lavergren.