Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Tino och Yxern blir del av TV-serie –

    Martin Falklind, th, har besökt Tino Åberg för att spela in ett program till en ny säsong av Fiskarnas Rike. "Tino är en synnerligen intressant person som har en intressant historia att berätta", säger Martin. Foto: Privat

  • Tino och Yxern blir del av TV-serie –

    Martin och hans son Johan tillbringade ett par dagar hos Tino Åberg för att höra om hans kamp för sjön Yxern. "Det har varit jättetrevligt", säger Tino. Foto: Privat

Tino och Yxern blir del av TV-serie – "Klockren för programidén"

I nästa säsong av TV-serien Fiskarnas Rike medverkar Tino Åberg från Brantestad. Producenten Martin Falklind har valt att lyfta fram hans mångåriga kamp för sjön Yxen.
– Det blir som ett slags bokslut för mig i mitt arbete med Yxern, säger Tino Åberg.

Annons:

– Tino är en synnerligen intressant person som har en intressant historia att berätta, säger Martin Falklind, som driver produktionsbolaget Ecofilm vars fokus är natur och miljö med särskild passion för vatten och fiskar.

Nyligen besökte han Tino och Brantestad för att tillsammans med sin son Johan spela in material till ett program i nästa säsong av SVT:s programserie Fiskarnas Rike.

– Vi fokuserar nu på eldsjälar som gör bra saker för våra vattenmiljöer. Vi vill ha privatpersoner som osjälviskt jobbar med de här frågorna. Vi tyckte att Tino var klockren, snacka om tålamod, motiverar Martin Falklind sitt beslut.

”Har det i blodet”

Det ska så att säga vara ”vem som helst” som gör detta, inte proffs, för man vill också att det ska fungera som lite inspiration. Därför var det inget svårt val, tycker Martin Falklind, att ta med Tino Åberg i programserien.

Efter att ha kämpat för länets största insjö Yxern och mot miljöförstöringen i nio år, helt utan just ekonomisk vinning, passar Tino i allra högsta grad in i programidén.

– Jag har känt till hela situationen med Yxern sedan jag var fem-sex år. Min farfar Hans hade en lantgård vilket innebar att han hade fiskerätt i sjön. Tidigt fick jag höra om hans fiskehistorier, men också om hans oro för att det var något som inte stämde med sjön, berättar Tino Åberg och fortsätter:

– Han var ofta förtvivlad. Då var jag för liten för att förstå vad han pratade om, men växte upp med informationen om Yxern. Så jag brukar säga att jag har det i blodet och tog över stafettpinnen som vuxen.

Ska inte längre regleras

Nio års kamp blev det som sagt för Yxern innan Mark- och miljödomstolen meddelade sin dom i maj, att sjön inte längre ska regleras. Så det finns med andra ord en hel del att dela med sig av i tv-serien.

– Martin och Johan var här i två dagar och filmade. Det tog tre timmar bara att filma tidningsurklippen, där vi går igenom händelserna och de olika skeendena i kampen, säger Tino och skrattar. Jag har inte reflekterat över hur mycket det faktiskt skrivits innan SVT bad mig plocka fram allt.

Hur känner du nu, när din kamp blir en del av Fiskarnas Rike?

– För mig är det ett slags bokslut, en final för mig när det gäller Yxern. Jag får chansen att berätta min resa, genom hela processen. Från det jag började, hur jag jobbade och till nu när jag sätter punkt för mitt arbete. Jag knyter liksom ihop säcken.

Premiär hösten 2024

Hur många program det blir av nästa säsong av Fiskarnas Rike är inte bestämt än.

– Vi besöker många eldsjälar runt om i landet, för att sedan också belysa varför man behöver engagera sig i dessa frågor, säger Martin Falklind. Så vi tar ett större helhetsgrepp och tittar på hur det ser ut i Sverige, i många olika vattenfrågor. I Tinos fall är det ju extra roligt att hans kamp även gett resultat.

Tanken är att serien ska ha premiär hösten 2024.

– Så är planen. En sådan här programserie tar lång tid att göra, särskilt att filma det som händer under ytan.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvastervik.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: