Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

GLENNFALK: Migrationspolitiken ensamt för SD till nationell maktposition

Sverigedemokraterna går fram i kommunerna också.
De är Sveriges största parti nationellt om man ska tro opinionsundersökningar. I några få kommuner har de ett kommunalråd eller en vice ordförande i kommunstyrelsen, men nu tror man det ska växa till sig.

Annons:

Vad man kan se i kommunerna är det samarbeten med den borgerliga sidan; liberalerna, moderaterna och kristdemokraterna framförallt, men även centerpartiet som ändå är hårdast i motståndet till SD bland de borgerliga partierna. Centern och Liberalerna vill centralt gärna tillrättavisa sina kommunföreträdare om de samarbetar med SD. Moderaterna gjorde det förr, men inte längre.

Sverigedemokraterna är inte som Miljöpartiet som i kommunerna samarbetar till både höger och vänster om det gynnas genom en maktposition. Sverigedemokraterna har utvecklat sin politik i konservativ riktning, även om man har många socialdemokrater i sitt väljarstöd.

Hur blir det då i Vimmerby, som har en liten men aktiv kärna Sverigedemokrater.

Det är ju inga höga odds att tippa att så länge de finns i fullmäktige kommer socialdemokraterna aldrig nära makten igen, eftersom en samregering mellan socialdemokrater och moderaterna nu kan ses som ett långskott när centern fått ordning efter sina inre strider. I Vimmerby lär nog centern svälja förtreten om Sverigedemokraterna skulle kräva några ledande poster efter nästa val. Och sitta kvar i båten.

*

Migrationspolitiken, kulturella svårigheter när invandrare ska integreras, regelverk som ger invandrare samma rättigheter till välfärdssystemet som de infödda svenskar som under 40-50 år bidragit till det, är nog den fråga som mest förflyttat väljare från både socialdemokraterna och moderaterna till SD.

Hela SD:s framväxt har kantats av historier som alla syftar till att visa hur invandrare får full tillgång till välfärdssystemet och bidragssamhället, i en del fall i företräde framför infödda svenskar.

Motkrafterna har inte lyckats visa att invandrarna egentligen har sämre levnadsstandard, större relativ fattigdom och sämre tillgång till arbetsmarknaden än infödda. Arbetslösheten är betydligt större och förmåga att tillskansa sig språket – som är en förutsättning för arbete – varierar betydligt mellan exempelvis somalier och syrier. Många kommer bidragsförsörjas hela livet.

SD tycker att det är självklart. De ska ha det sämre. De har inte bott här och byggt upp några värden. Och de får ju inga jobb som gör att de kan bidra. De har dessutom annan kultur, annan religion och annan kvinnosyn etc. etc. Generaliseringarna är breda.

*

Hur löser man det dilemmat? Inte något parti har lyckats. Trots att man gått från att vägra sitta i samma TV-studio som Jimmie Åkesson till att dricka kaffe med honom och ha sakpolitiska samtal – så har man inte löst flykten från det egna partiet.

Man har under alla år helt missat att många svenskar tycker att flyktingpolitiken är den viktigaste frågan av alla. Dilemmat är att man kan själva inte ta över SD:s program, enbart riktningar. Man måste ha egna lösningar. Och så länge SD är under 50 procent nationellt måste man samarbeta med andra.

*

I Vimmerby får vi efter nästa val – om opinionen nationell speglas på det kommunala valet – ett kommunfullmäktige med en stark majoritet av centern, moderaterna, SD och KD. Den kommer att vara mycket stor.

Vi får se SD-ordföringar i nämnder i och styrelser. Hur ska man lokalt kunna mobilisera den kompetensen i det tunna partiet? Man är ju få verkligt aktiva idag.

Så länge c, m och kd håller ihop kan man valtekniskt matcha SD. Inga problem. Men kan man vända SD:s lokala framgång under nästa mandatperiod och kanske få SD:s ledamöter känna av den press som finns på en socialnämndsordförande, en ordförande i barn- och utbildningsnämnden? I så fall kan man kanske visa att partiet lokalt är ganska naket. Och ta tillbaka väljarstöd i takt med SD-ledamöters misslyckande.

*

Problemet är att många röstar lika i kommun- och riksdagsval. Det blir en viktig fråga för allianspartierna att förmå SD-väljare att ta en annan valsedel lokalt. Man måste kämpa tillbaka de alliansväljare som vill ha ändring på riksplanet, men kan tänka sig rösta borgligt i lokalt om de får argument som bottnar i SD:s lokala brister.

Att uppförsbacken fortfarande består nationellt är det ingen tvekan om. Migrationspolitiken är fortfarande misslyckad och den har idag påverkat alla samhällsgrenar, från skola, omsorg och sjukvård till polis och rättsväsende. Migrationspolitiken ensamt för SD till nationell maktposition i en regering i nästa val. 

Det räcker med att socialtjänsten bemannar äldreboende och hemtjänst med invandrare som inte kan svenska, för att de som röstar där blir missnöjesväljare till SD.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte tidningens.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: