Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

GLENNFALK: Jag skulle vilja göra ett besök på jorden om 100 år

Jag får gratulera alla som föds nu och lever de kommande hundra åren.
Ni får vara med om en utveckling på hundra år, som relativt sett motsvarar 20.000 år!
Hur ser världen ut då?

Annons:

Dr Mouna, läkare, hjärnforskare och framtidsprofet i TV 4 Nyhetsmorgon, pratade i veckan om nuet och framtiden.

Något att tänka på, denna Allhelgonahelg år 2019, är att vi lever i den bästa av världar. Någonsin! Trots journalisters konfliktjagande hjärnor och för all del alla vi andras också, och vår förkärlek till katastrofer och rykten, som i sin tur beror på att vår hjärna inte utvecklats på 40.000 år, så är det bättre än någonsin.

Vi tolkar allt i sociala och andra medier som vi gjorde ungefär när vi satt på savannen och anade lejon bakom buskarna. Eftersom vi då ständigt var på vår vakt och tolkade allt till det värsta (för att överleva) så gör vi fortfarande så när vi får nyheter till oss. Via tidningar och sociala medier eller för all del genom skvaller.

*

Några konstateranden; för 200 år sedan dog hälften av alla barn innan fem års ålder, av de som överlevde blev 9 av 10 analfabeter och 94 procent på jordklotet levde i fattigdom. Livslängden var för 150 år sedan kanske 40-45 år.

Klimatet då? Ja risken att dö i klimatrelaterade katastrofer (naturkatastrofer) har minskat med 90 procent sedan 1950. Dr. Mouna sa i Nyhetsmorgon (länk i slutet av artikeln):

”Därmed inte sagt att vi inte ska ta klimatfrågan på stort allvar eller andra utmaningar vi står inför. Men jag är säker på att vi kommer att klara det. Människan är fantastisk att lösa alla utmaningar. Varför skulle vi helt plötsligt att sluta upp med att hitta lösningarna?”

*

Jo, det var tröstefullt att lyssna de tio minuterna på D. Mouna. De flesta av er som läser detta kommer inte att få uppleva den utvecklingshastigheten som hon syftar på, 20.000 år nästa 100-årsperiod, men det var bra att få veta att världsmedborgaren i genomsnitt aldrig haft det bättre än idag. En tröst. Den tekniska utvecklingen är fantastisk ur många aspekter. Bara vår smartphone har gett oss en enorm frihet och medverkat till att ha brutit tystnaden i totalitära samhällen.

Men all teknik till trots, kommer vi att kunna göra något åt alla idioter…? Inte är det väl så att utvecklingen kommer att omvända alla mördare och kriminella? I senaste fullmäktige i Vimmerby redovisades att trots att fullmäktige sagt ja, kommer inga trygghetskameror att sättas upp i Vimmerby.

De få poliser som finns i Vimmerby vill inte att kommunen ska sätta upp kameror, för de tror att det inte kommer behövas. Sedan kan man ju undra varför banker och varuhus sätter upp kameror om lokalpolisens definition ”kameror ökar otryggheten på de platser de finns” stämmer.

Och varför polisen själva sätter upp trafikkameror. De borde väl om resonemanget stämmer få bilister att öka hastigheten just innan kameran…?

Men kommunen effektuerar inte fullmäktiges beslut på grund av några lokalpolisers personliga åsikter.  Mycket märkligt. Kanske SD får återkomma med en mer tydlig motion, som utesluter yttrande från polisen.

*

Vad som också är en spännande fråga; hur ska våra samhällen kunna demokratiseras? I nyheterna på lördagskvällen talade man om att Ryssland ska utreda om man ska stängas från Internet. Man ska ha ett helt eget Internet inom landsgränsen. Det ska dessutom övervakas av statliga institutioner. 

Efter 50 år med Internet tycker ryska ledare att Internet blivit för farligt. Kommunister har alltid velat dölja sitt förtryck. Vem minns inte hur snopen vänsterledaren Lars Verner blev när Sovjetunionen hade fallit och välden fick bekräftat existensen av läger för oliktänkande.

Donald Trump å andra sidan fabricerar den egna udda världsbilden efter den andra, och twittrar ut sina egna fake news. Mitt i allt skryt kallar han sig världens mest ödmjuka man. Livsfarlig säger en del. Är beredd att hålla med. Lika livsfarlig som Putin.

*

Så mitt i denna tekniska utveckling, mitt i den största välfärden någonsin och precis när vi ska ta ett 20.000-årssprång har vi några av världens farligaste män befälet över vår värld.

Vad kan den tekniska utvecklingen göra åt dem? För dem? För oss?

Är det de som ser till att vi får robotar som slutligen tar över alla beslut, så de blir rationella, logiska och – befriade från alla mänskliga känslor.

Nej, jag vill inte bli 150 år gammal men jag skulle ändå vilja göra ett besök på jorden om 100 år för att se vad allt tog vägen.

Jamen… den kanske inte ens finns kvar?

(Se TV4-inslaget med Dr Mouna här: https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/12507262)

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte tidningens.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: