Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Lasse ska försöka ta sig hem från Spanien:

Lasse Martinsson ska försöka ta sig hem från Spanien. Foto: Privat

Lasse ska försöka ta sig hem från Spanien: "En resa hem, på flykt, eller till vad?"

Lasse Martinsson, från Vimmerby, är just nu i Spanien. Kommer han kunna ta sig hem när fler och fler länder stänger sina gränser. Här skriver han om sin resa.

Annons:

En udda upplevelse. Man ser sina kompisar resa mot Svedala efter en fantastisk vecka i Spanien med golf och trevligt umgänge. Vaknar upp till en total tystnad. Allt stängt, förutom matbutiken, apoteket och macken som håller öppet. Var tog verkligheten vägen? Jo, den har förtärts av ett virus. 

Vår verklighet här i Spanien är att en är smittad i vårt samhälle med 2 670 boenden. Jag förringar inte på något sätt riskerna med detta. Jag är den första som inser vad som kan hända och förstår åtgärderna. Men när ett brittiskt par ringer security med näsan mot sitt lägenhetsfönster och är rasande för att en tvåbarnsfar leker med de sina på en ödelagd golfbana, utan klubbor, börjar jag bli orolig. När ett äldre pensionärspar är på promenad i ett ödelagt samhälle hänvisas att omedelbart gå hem blir jag upprörd. Detta läggs ut på Facebook med kommentarerna ”osäker övervakning av resorten” och ”ring polisen”.

Det är förbjudet att gå ut om man inte har särskilda skäl. Vad är det som triggar dessa beteenden? Coronavirus? Njaa... Det är snarare människans rädsla för det okända. Nu som då. 

Jag och min hustru lämnar nu detta fantastiska land i ett virtuellt moln av virus. Efter en tandläkartid på måndag, som inte får utföra någon, utan bara akuta tillstånd (€) kommer vi försöka ta oss norr ut. 

Bilen är tankad

På tisdag är bilen tankad, packad och klar för en spännande flykt (resa) till Sverige över tre landsgränser. Först ut ur Spanien, sedan in i Frankrike, Tyskland och Danmark. En ganska behaglig Europabilsemester kan tyckas. Det var menat så, men inte idag. Tre av fyra gränser är nämligen stängda. När man åker på lokala vägar i vårt område får man känslan av och ser bilder från andra världskriget historieböcker. Där vägarna var tomma och det väntar något otäckt vid varje gräns.

En känsla av overklighet sprider sig i kroppen. 

- Håll papperna i styr. Är uppmaningen, även här. 

Är man på FLYKT? Det ända jag vet med säkerhet är att om man är på flykt, är man förjävla priviligerad. Men det känns ändå tryggt att i så fall vara en av många miljoner. 

En priviligerad flykt, eller snarare hemreseskildring, kommer under resans gång. Kanske. 

En konfunderad, fundersam, förvånad och tveksam LasseMartin 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: