Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
LIDESTAM: Därför ska du uppmärksamma internationella dagen mot korruption

Magdalena Lidestam.

LIDESTAM: Därför ska du uppmärksamma internationella dagen mot korruption

Vill du ha ett samhälle där det är avgörande vem du känner eller vem du är släkt med? Vill du ha ett samhälle där vissa företag gynnas och andra missgynnas, beroende på ”rätt kontakter” eller ej? Vill du ha ett samhälle där det råder olikhet inför lagen beroende på vem du är eller vilka kontakter du har? Vill du vara tvungen att fjäska för ”rätt personer” för att ha en chans till framgång?

Annons:

Idag, den 9 december, är det den internationella dagen mot korruption. Mig veterligen uppmärksammas inte den här dagen något speciellt och jag gissar att både Black Friday och Kanelbullens Dag är mer intressanta för de flesta. Därför vill jag ägna frågan lite uppmärksamhet idag, vi behöver lära oss mer om korruption, vad det innebär och hur samhället tar skada. Världsbankens definition är: ”missbruk av offentlig makt för privat vinning”.  

Korruption är mer än mutbrott och pengar under bordet. Även nepotism och vänskapskorruption räknas, något som inte är brottsligt rent straffrättsligt, men som likväl är olämpligt och förtroendeskadligt. 

Det kan vara när en tjänsteman eller politiker med makten över ett beslut otillbörligt gynnar en släkting eller kompis i samband med rekrytering eller offentlig upphandling, eller när man i tjänsten väljer att blunda för oegentligheter för att skydda sig själv eller någon man gillar. 

*

Ett exempel på korruption såg vi i Kalla Faktas granskning av Karolinska Institutets urvalsmetod  för antagning av elever till tandläkarprogrammet. Det baserades på personliga kontakter och släktskap istället för meriter. En stor andel barn till tandläkare och professorer på KI antogs, även barn till ordföranden i antagningskommittén, trots att deras meriter ofta var betydligt sämre än hos andra som inte kom in på utbildningen. 

Även lokalt ser vi då och då exempel på vänskapskorruption och jäv. Rykten om jäv vid anställningar florerar, något jag inte vet om det är sant eller ej, men jag vet att det förekommer i politiken.

I det parti jag tidigare var aktiv i brukade några personer sitta som valberedare och föreslå både sig själva och sina närstående till de mest välarvoderade och prestigefyllda politiska uppdragen, samtidigt som de petade undan personer som betraktades som konkurrenter. Det värsta av allt var de uteblivna reaktionerna på detta, i alla fall var det inte många som sade ifrån. Så nu sitter de där på de attraktiva positionerna. Herr och fru, syskon och kompisar. 

*

Ett annat exempel är kommunalrådet som varit ordförande i den lokala hockeyklubben. I kommunstyrelsen har man de senaste åren tagit beslut om ”marknadsföringsbidrag” till just hockeyklubben.

I våras ville kommunalrådet inte delta i beslut om ekonomiskt bidrag eftersom han ansåg sig jävig (då hade han sedan ett år avgått). Redan veckan efter ändrade han sig. Plötsligt ansåg han att det gått tillräckligt lång tid för att han inte längre skulle kunna betraktas som jävig. Glad i hågen deltog han därefter i beslutet om att ge sin klubb ett bidrag på 800 000:-.

Kommunalrådets röst blev utslagsgivande. Jäv? Nejdå, det var ju bara fram till vecka 18 som han var jävig. Vecka 19 var jävigheten som bortblåst, för han bedömde själv att ”ett års karenstid räcker”. Tänk så smidigt att kunna bestämma själv vad som kan anses olämpligt och inte!

Gynnar kommunalrådet andra kompisar, undrar man? Företagare som får fördelar gentemot andra, t ex vid upphandlingar. När detta blir ett accepterat sätt att arbeta på för politiker, blir det gärna något som går i arv eller smittar av sig, det blir en sjaskig och osund kultur. 

*

Nepotism och vänskapskorruption är något som många tycks ta med en klackspark, utan minsta tanke på konsekvenserna. När personliga kontakter och släktskap går före meriter vid anställningar och i antagningsprocesser blir det inte de mest lämpade personerna som får chansen.Företag med potential slås ut till förmån för företag med ”de rätta kontakterna”.

Det betyder att kompetens, flit och förkovran inte längre lönar sig. Istället är det social tillhörighet och nätverk som är viktigast. Belöningssystemen förändras och samhället hamnar i stagnation när släktskap och kontakter blir viktigare än kompetens. Samhället blir sämre än vad det skulle kunna vara, utveckling och ekonomisk tillväxt hindras.

*

Så idag, ägna en tanke åt detta. Om du tycker det är helt okej att du får fördelar på grund av vänskapskorruption, tycker du det är lika okej när du drabbas negativt? Vill du att din kommun ska ledas av de bästa, mest kompetenta och förnuftiga politikerna eller av några mindre lämpliga som på ett korrupt sätt försett sig med makten på grund av egenintressen? 

Det är lätt att vifta bort olämpliga beteenden med att ”det är väl inte så farligt”, men det börjar i det lilla. Tystnadskultur utvecklas, rädsla för att stöta sig med de inflytelserika, just för risken att förlora egna möjligheter. Det eskalerar till ett helt strömlinjeformat etablissemang där ingen inte vågar påpeka att kejsaren står helt naken.

Magdalena Lidestam

Fotnot: 

Magdalena Lidestam bor i Överum, är fyrabarnsmor och folkhälsovetare. Hon jobbar idag på Arbetsförmedlingen i Västervik som arbetsförmedlare, främst inom arbetslivsinriktad rehabilitering. Hon har tidigare varit politiskt aktiv för Moderaterna i Västervik, men har nu lämnat partipolitiken. Det stora intresset för samhällsfrågor finns kvar och framöver kommer Magadalena Lidestam skriva en krönika i månaden för Dagens Västervik. Åsikterna som framförs är skribentens egna. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: